Headlines

Foto's: uit vliegtuig na bomdreiging
maandag 30 maart 2015
Passagiers van vlucht TK15 van Istanbul naar São Paolo moesten in Casablanca ineens het toestel uit. Op het toilet was een briefje gevonden met de tekst 'bom'.

 

  
 
Verdachte zaak-Borst voor rechter om moord op zus
Bart van U., die behalve van moord op zijn zus ook van de moord op oud-minister Els Borst wordt verdacht, moet vrijdag 24 april voor het eerst in het openbaar voor de rechtbank in Rotterdam verschijnen. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Dode bij incident met auto voor hoofdkantoor NSA
Bij een incident met een auto bij het hoofdkantoor van de NSA in Fort Meade is een dode gevallen. Dat bevestigt de politie.
 

  
 
Verdachte moord Els Borst eind april voor rechter
De verdachte van de moord op oud-minister Els Borst, moet vrijdag 24 april voor het eerst in het openbaar voor de rechtbank verschijnen. Bart van U. wordt ook verdacht van moord op zijn zus.Het gaat op 24 april alleen over die moord op zijn zus. De aanklager geeft dan een toelichting op de stand van het onderzoek. De rechtbank in Rotterdam moet vervolgens bepalen of het voorarrest van de Rotterdammer wordt verlengd.OnderzoekHet onderzoek naar de moord op de oud-politica zal nog maanden in beslag nemen, zegt het Openbaar Ministerie. "Er is dan ook nog geen beslissing genomen Van U. ook voor deze zaak te vervolgen", zegt het OM. Van U. werd in januari aangehouden, nadat zijn zus dood in hun gezamenlijke woning aan de Oudedijk in Rotterdam was gevonden. Een aantal weken erna kon hij dankzij een DNA-match ook worden aangemerkt als verdachte in het onderzoek naar de dood van Els Borst.

Nederlandse Ferrari richt ravage aan in Rome
Een Ferrari met Nederlandse kentekenplaten is in Rome tegen de voorgevel van een winkel gereden. Dat meldt de Nederlandse organisator van een autorally waarin de Ferrari zou meerijden op Twitter.Op beelden van Italiaanse media is te zien dat de auto total loss is. Deze media melden dat de bestuurder per ongeluk het gaspedaal heeft ingetrapt in plaats van de rem. Volgens autoblog.nl zat een medewerker van een valetparking achter het stuur van de Ferrari. Hij zou lichtgewond zijn geraakt.De rally, waaraan dure sportauto's meedoen, voert door Zuid-Europa. Gisteren kwamen de deelnemers aan in Rome.

'Het is de vraag of eis levenslang standhoudt'
Het Openbaar Ministerie wil dat Adil A. en Anouar B. voorgoed achter slot en grendel verdwijnen. Het OM eiste vanmiddag levenslang tegen de twee verdachten van de schietpartij in de Staatsliedenbuurt in december 2012, waarbij twee mensen werden gedood. Levenslang betekent in Nederland ook daadwerkelijk een levenslange gevangenisstraf; veroordeelden kunnen alleen vrijkomen als ze gratie krijgen van de koning. Het is een uitzonderlijk zware straf, die dan ook weinig wordt opgelegd. Volgens strafrechtadvocaat Wim Anker zitten er momenteel 36 mensen levenslang in de gevangenis. Het gaat onder anderen om de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B., en drie veroordeelden in het grote liquidatieproces: Jesse R., Mohamed R. en Siegfried B. Alternatief voor levenslang "Rechters zijn zeer terughoudend in het opleggen van de levenslange gevangenisstraf", zegt Anker. "Ze reserveren die straf voor de zwaarste delicten." Hij wijst naar het alternatief dat de rechter sinds 2006 heeft: dertig jaar gevangenisstraf. Bovendien speelt bij het opleggen van levenslang ook de leeftijd van de verdachten een rol. A. is 26, B. is 34. "Voor een jonge verdachte kan het al gauw een straf van vijftig of zestig jaar betekenen", zegt Anker. Voorbeeldzaak Waarom dan toch die hoogste strafeis? Volgens verslaggever Mattijs van de Wiel, die vandaag de hele dag in de rechtszaal was, is het een voorbeeldzaak voor justitie. Niet alleen de dubbele moord speelt mee. "Waar ook heel zwaar aan wordt getild, is het schieten op motoragenten en het gebruik van excessief geweld waarbij tientallen kogels midden in een woonwijk door de lucht vlogen."Daarnaast zijn de verdachten bekenden van de politie. Van de Wiel: "Ze zijn ondanks hun jonge leeftijd al veelvuldig in aanraking geweest met justitie. Er valt geen verbetering te verwachten van deze twee, zegt het OM, en de maatschappij moet beschermd worden tegen dit soort mensen."'Niet standhouden'Toch denkt advocaat Anker dat het OM vooral ook gezien de leeftijd van de verdachten zijn zin niet zal krijgen. "Het is voor mij nog maar de vraag of de eisen standhouden", zegt hij. De verdachten zelf houden vol dat ze onschuldig zijn. De verdediging wil verder niet reageren en verwijst naar het pleidooi van morgen en donderdag.
 
© 2000-2015 - Startkabel.nl - disclaimer