Headlines

Meisje dat na 12 jaar ontvoering opdook, weigert contact met vader
donderdag 2 oktober 2014
Het is een harde dobber voor de vader van de nu 17-jarige Sabrina Allen. Het meisje werd kortgeleden teruggevonden na een ontvoering van 12 jaar, maar ze wil haar vader niet zien.

 

  
 
Kleine sterren brengen enorme zonnevlam voort
Twee kleine sterren hebben begin dit jaar een enorme zonnevlam voortgebracht. De uitbarsting van deeltjes was 10.000 keer feller dan de grootste vlam die ooit bij onze zon is gemeten.

Nederlandse F-16's vliegen vanuit Jordanië
De Nederlandse F-16's die worden ingezet tegen Islamitische Staat (IS) in Irak, opereren vanaf een basis in Jordanië. Dat bevestigde minister Hennis-Plasschaert van Defensie in een debat over de missie.
 

  
 
Hema mag door met notarisservice
De Hema mag van de tuchtrechter doorgaan met zijn vorig jaar gestarte notarisservice. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie had een klacht hierover ingediend, maar de tuchtrechter ziet geen aanleiding om maatregelen te nemen. De Hema verkoopt online samenlevingscontracten en testamenten. Mensen kunnen de documenten op internet zelf opstellen, waarna een notaris het rechtsgeldig maakt. Aan de service werken volgens de Hema gerenommeerde notarissen mee.Gegevens beschermenHet opstellen, ondertekenen en bewaren van een akte kost via de winkelketen 125 euro per akte. Afhankelijk van de afspraken die vastgelegd moeten worden, zijn er maximaal drie aktes nodig. De tuchtrechter vindt wel dat de Hema de gegevens van klanten beter moet beschermen. Die gegevens mogen alleen op een door notarissen beheerde server worden opgeslagen. Maar nu hebben ook andere medewerkers van de Hema toegang tot de gegevens. De winkelketen krijgt drie maanden de tijd om dit aan te passen.

Controle 80 contacten ebolaman VS
De Amerikaan bij wie ebola is vastgesteld, heeft direct of indirect contact gehad met tachtig mensen. Ze worden nu allen in de gaten gehouden, zeggen de gezondheidsautoriteiten in Texas, waar de man wordt behandeld. De Amerikaan, bij wie de ziekte dinsdag werd vastgesteld, was in Liberia geweest. Hij meldde zich zes dagen na terugkomst in de VS bij een arts met klachten.Eerder werd bekend dat hij met zo'n twintig mensen in de VS direct contact heeft gehad. Die hadden op hun beurt weer contact met zo'n zestig anderen. Geen van de tachtig heeft vooralsnog klachten en niemand is in quarantaine geplaatst. Vier familieleden van de Amerikaan hebben wel het dringende advies gekregen binnen te blijven en voorlopig geen bezoek te ontvangen. In de VS zijn al eerder patiënten met ebola behandeld, maar dat waren mensen bij wie de ziekte in West-Afrika was vastgesteld. In Liberia, Guinee en Sierra Leone heeft ebola aan meer dan drieduizend mensen het leven gekost.

Kamer wil debat over gifverf
Regeringspartij PvdA en oppositiepartijen CDA, SP, D66 en GroenLinks willen een debat met minister Hennis over blootstelling van defensiepersoneel aan de kankerverwekkende verf. Uit documentatie in handen van de NOS blijkt dat Defensie al in 1987 wist dat personeel zonder voldoende bescherming werkte met het giftige chroom-6."Defensie deed al ruim tien jaar niets om de risico's te beperken", zegt SP-Kamerlid Van Dijk. Volgens de oppositiepartij heeft de minister "een probleem" als blijkt dat het ministerie daadwerkelijk op de hoogte was van het gevaar en geen maatregelen heeft genomen. Ook D66 wil weten of Defensie heeft verzwegen dat militairen zijn blootgesteld aan giftige stof.GevarenHet ministerie is bezig met een onderzoek naar het gebruik van de giftige stof en denkt in het vierde kwartaal van dit jaar de voorlopige conclusies klaar te hebben. SP'er Van Dijk wil dat het rapport snel naar de Kamer gaat.Defensie laat in een schriftelijke reactie weten dat pas na een zorgvuldige analyse van alle beschikbare documenten een "zorgvuldige conclusie" getrokken kan worden.
 
© 2000-2014 - Startkabel.nl - disclaimer