Headlines

Jezus zoek in Dokkum
dinsdag 23 december 2014
Een schaamteloze roof in Dokkum: daar is het beeld van het kindeke Jezus gestolen uit de kerststal.
 

  
 
Rechter: orang-oetan heeft mensenrechten
Een baanbrekend vonnis van een rechter in Argentinië. Die heeft bepaald dat een orang-oetan, die in een dierentuin leeft, juridisch gezien een persoon is en dus bepaalde mensenrechten heeft.

Zanger Joe Cocker overleden aan longkanker
Zanger Joe Cocker is vandaag op 70-jarige leeftijd overleden, heeft platenmaatschappij Sony gemeld.
 

  
 
Veel doden bij aanslagen Nigeria
In Nigeria hebben aanslagen maandag aan zeker 27 mensen het leven gekost. Er vielen ruim zestig gewonden. De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is niet opgeëist, maar aangenomen wordt dat de islamitische terreurgroep Boko Haram erachter zit. Beide aanslagen waren in het noordoosten van het land. Eerst was er een dubbele aanslag op een busstation in het stadje Gombe, met twee explosies kort na elkaar. Dat is een veel beproefde tactiek van terroristen: na de eerste explosie stromen mensen toe om te helpen, waarna er nog een bom afgaat. In Gombe vielen in totaal twintig doden en veertig gewonden. De overige slachtoffers vielen een paar uur later toen in het stadje Bauchi, zo'n 150 kilometer verderop, een bom op een markt afging. Het staat vast dat er bommen zijn gebruikt, maar of het om zelfmoordaanslagen gaat, is niet duidelijk. Boko Haram wil van Nigeria een streng-islamitische staat maken. De beweging pleegt geregeld aanslagen. Geweld in het noordoosten van Nigeria heeft dit jaar al aan meer dan 10.000 mensen het leven gekost.

Topinkomens publieke sector verder aan banden
De Eerste Kamer is vanavond akkoord gegaan met de Wet normering topinkomens. Topfunctionarissen in de (semi-) publieke sector mogen daardoor niet meer verdienen dan 178.000 euro per jaar, evenveel als een minister. Het gaat bijvoorbeeld om werknemers in het onderwijs, de zorg of bij woningcorporaties.De senatoren kwamen voor de stemming terug van reces, omdat een meerderheid wilde dat de wet op 1 januari aanstaande zou ingaan. VVD stemt tegenHet wetsvoorstel van minister Plasterk (PvdA) kon niet rekenen op de steun van coalitiegenoot VVD. De fractie in de Eerste Kamer vindt dat Plasterk te snel gaat met zijn plannen en vroeg om uitstel. Ook CDA en D66 stemden tegen.De PvdA kreeg wel steun van SP, GroenLinks en PVV. Daarmee was er een meerderheid voor verlaging van de topinkomens. "Het voorstel heeft het gehaald en dat vind ik het belangrijkste", zei Plasterk.Nu mogen functionarissen nog 130 procent van een ministerssalaris verdienen, oftewel 228.599 euro. Het kabinet wil dat maximum dus verlagen naar 100 procent. De Tweede Kamer stemde daar in oktober mee in.

Automobilist rijdt in op kerstmarkt Nantes
In de Franse stad Nantes is een automobilist ingereden op bezoekers van een kerstmarkt. Er zijn tien gewonden, van wie er vijf slecht aan toe zijn. De man was volgens ooggetuigen verward en rook naar drank. In zijn auto zou een schrift zijn gevonden met wartaal.Het voertuig, een pick-up, reed rakelings langs een huisje waar glühwein werd verkocht, raakte enkele mensen en kwam na een aantal meters tot stilstand tegen een paal. Het Openbaar Ministerie spreekt van een 'geïsoleerd geval.' Er zou geen sprake zijn van een terroristische daad.Volgens een Franse krant is de automobilist een 25-jarige man. Hij probeerde na zijn daad om zichzelf in zijn auto dood te steken. Hij ligt zwaar gewond in het ziekenhuis, maar zou buiten levensgevaar zijn.Gisteren reed in een andere Franse stad, Dijon, al een automobilist opzettelijk op voetgangers in. Op vijf plekken in de stad verwondde hij zo elf mensen, onder wie een kind. En zaterdag verwondde een man in een politiebureau bij Tours drie politie-agenten aan met een mes, hij riep daarbij "Allah is groot". Die man werd doodgeschoten door een andere politieman.
 
© 2000-2014 - Startkabel.nl - disclaimer