Headlines

Britse vrouw dood na cosmetische ingreep Thailand
vrijdag 24 oktober 2014
In de Thaise hoofdstad Bangkok is gisteren een Britse vrouw overleden, terwijl ze in een kliniek een cosmetische ingreep onderging.

 

  
 
Politie zoekt opsteller brief NSB-museum
De politie doet onderzoek naar een huis-aan-huisbrief die in Utrecht is verspreid en waarin wordt gevraagd om NSB-spullen.

Utrechters, hebben jullie nog NSB-spullen?
Bewoners van de Maliebaan in Utrecht keken vreemd op toen ze een brief in de bus kregen waarin werd gemeld dat er in hun straat een NSB-museum zou komen.
 

  
 
Vijf vragen over de EU-naheffing
Er is opschudding en verwarring ontstaan over de naheffing van honderden miljoenen euro's die Nederland krijgt van de Europese Unie. Premier Rutte reageerde gisteravond verrast.Wat is dat voor een heffing ?De naheffing van naar verluidt 642 miljoen euro leek te maken te hebben met een nieuwe rekenmethode. De cijferaars van de EU hanteren sinds kort een nieuwe definitie van de term bruto binnenlands product (bbp), die beter aansluit bij wat elders in de wereld gebruikelijk is. De nieuwe methode houdt in dat bijvoorbeeld uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling meetellen, net als inkomsten uit activiteiten als drugshandel, prostitutie en gokken. De afdracht van een land aan de EU is gebaseerd op de omvang van het bbp. Als het bbp stijgt, wordt dus ook de afdracht hoger. Later meldden zowel het Europese Bureau voor de Statistiek, het CBS als het ministerie van Financiën dat de hogere afdracht niets te maken heeft met de nieuwe rekenmethode. De heffing hangt vooral samen "met een herziening op basis van statistische bronnen": cijfers worden aangepast op basis van behaalde resultaten.Waarom reageert het kabinet verrast?Premier Rutte zei gisteren dat het 'bekend was dat er veranderingen in de boekhouding zijn', dus dat dát niet verrassend is. Maar hij is wel geschrokken van de hoogte van het bedrag. Dijsselbloem sluit zich daarbij aan. Eerder waren er ook herzieningen, maar die leidden volgens hem alleen tot kleine correcties. Hij is verbaasd over de hoogte van het bedrag. Dijsselbloem erkent dat de nieuwe rekenmethode wel gevolgen zal hebben voor latere jaren; daar heeft het kabinet geld voor gereserveerd in de begroting voor 2015.Waar leidt de nieuwe rekenwijze toe?Door de koppeling aan het bbp worden allerlei cijfers bijgesteld. Zo stijgen ook de uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking. Het begrotingstekort en de staatsschuld gaan juist naar beneden. Was die nieuwe methode bekend ? Dat er op een nieuwe manier wordt gerekend, is vaak naar buiten gebracht. Zo meldde het CBS in maart dat door de nieuwe rekenwijze de economie in 2010 bijna 45 miljard euro groter was dan eerder gedacht. Dijsselbloem heeft er ook verschillende keren aandacht aan besteed. Is de discussie over de naheffing hiermee afgelopen?Nee, de komende tijd zal hier nog vaak over worden gepraat. Rutte zei in Brussel dat hij wil weten hoe het zit en dat hij de discussie wil aangaan met de Europese Commissie. Omdat de verschillen tussen de landen groot zijn (behalve Nederland moet bijvoorbeeld ook Groot-Brittannië fors bijbetalen, maar Frankrijk krijgt juist geld terug), zal in Europa waarschijnlijk worden onderhandeld over aanpassing van de bedragen. Ook in de Tweede Kamer zetten partijen vraagtekens bij de gang van zaken. Wat Nederland afdraagt aan de EU, is traditioneel een politiek gevoelige kwestie.

Renzi stookt relletje met Barroso op
Terwijl de tweede dag van de Eurotop in Brussel nog niet is begonnen, tekent zich een flinke rel af tussen de Europese Commissie en lidstaat Italië. De Europese leiders praten vandaag onder meer over hoe ze de economische problemen moeten aanpakken. De Italiaanse premier Matteo Renzi speelt daarbij steeds hoger spel, tot grote irritatie van voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie.Italië diende vorige week, net als alle eurolanden, zijn voorlopige begroting voor 2015 in bij de commissie. Daaruit bleek dat Rome zich niet houdt aan de afspraak over de vermindering van het overheidstekort. Renzi hield vol dat Italië die 3-procentnorm wel haalt, maar dat hij meer ruimte wil van Brussel om de economie eerst te laten groeien met investeringen in plaats van bezuinigingen. Strikt vertrouwelijk Eurocommissaris Katainen stuurde daarop een brief naar Rome, waarin hij Italië om opheldering vroeg over de geplande hervormingen en het niet halen van de norm van 3 procent. Vervolgens sloeg het Italiaanse ministerie van Financiën terug door de strikt vertrouwelijke brief in zijn geheel op z'n website te plaatsen, tot woede van Barroso. Voorafgaand aan de klimaattop in Brussel zei die gisteravond dat de onderhandelingen over de begroting achter gesloten deuren gevoerd moeten worden, niet in het openbaar.PaleizenVoor de Italiaanse premier, die in eigen land de bijnaam "sloper" heeft, aanleiding om het vuurtje nog verder op te stoken. "We zullen de uitgaven van Brussel zelf eens onder de loep nemen. We zullen alle gegevens publiceren over wat er wordt gespendeerd in deze paleizen. Dat wordt lachen." Volgens de Italiaanse krant La Repubblica tekent dat de verhouding tussen Brussel en Rome op dit moment. FrankrijkDe hoge staatsschuld van Italië blijft nog een bedreiging voor de eurozone. Toch is het begrotingstekort van Frankrijk nog problematischer dan dat van Italië. Frankrijk komt volgens de voorspellingen uit op een tekort van 4,3 procent. De Franse president Hollande bevestigde dat Parijs ook een brief uit Brussel heeft gekregen, maar dat het niet interessant is om die te publiceren. De Europese commissie heeft nog tot woensdag de tijd om de ontwerpbegrotingen van de Eurolanden voor 2015 te beoordelen.

Verwarring over naheffing Nederland
Nederland moet dit jaar nog 642 miljoen euro extra aan Europa afdragen. Het is onduidelijk waarop de Europese Commissie dit bedrag baseert, zegt het kabinet."Er zijn veranderingen in de boekhouding", zei Rutte vannacht. "Dat het gebeurt, verrast ons niet. Wel de zeer hoge bedragen." "We gaan het tot de bodem uitzoeken en natuurlijk gaan we hierover de discussie met de Europese Commissie aan. Daar ga ik niet op vooruit lopen." RekenmethodeEerder zeiden bronnen dat de naheffing te maken had met een nieuwe rekenmethode, waarin ook inkomsten uit onder meer illegale drugshandel en prostitutie meetellen voor het bruto binnenlands product. Ook het CBS hanteert deze nieuwe methode voor berekenen van de omvang van de economie. Onlangs is daarom de Nederlandse economische groei van de voorbije jaren bijgesteld. Maar volgens het Europese bureau voor statistiek Eurostat heeft de naheffing hiermee niets te maken, omdat die rekenmethode pas later ingaat. De afdracht van lidstaten aan Brussel is een percentage van het bruto binnenlands product. Als de Nederlandse economie dus groter is dan gedacht, zou onze afdracht moeten stijgen. Hoge bedragenNederland is niet het enige land dat extra moet betalen. Ook Groot-Brittannië krijgt een naheffing. Voor dat land gaat het om een bedrag van ruim 2 miljard euro. Andere landen krijgen juist geld terug, meldt de Financial Times. Duitsland krijgt 780 miljoen euro, Frankrijk meer dan een miljard euro, en Polen 316 miljoen euro.
 
© 2000-2014 - Startkabel.nl - disclaimer