Headlines

Zwarte dozen gaan naar Londen
dinsdag 22 juli 2014
De zwarte dozen van het rampvliegtuig in Oekraïne worden naar het Verenigd Koninkrijk gebracht voor analyse. Een Belgisch legervliegtuig brengt ze daarheen.

 

  
 
Banken blokkeren pasjes slachtoffers MH17
Om te voorkomen dat de betaalpassen en creditcards van de slachtoffers van de vliegramp worden misbruikt, zullen Nederlandse banken de passen preventief blokkeren.

Wat gaan de zwarte dozen ons vertellen?
De zwarte dozen van MH17 zijn overgedragen aan de Maleisische autoriteiten. Wat gaat er nu mee gebeuren? En wat hebben we daaraan? We legden het voor aan luchtvaartdeskundige Joris Melkert.
 

  
 
"Iedereen kan bij spullen rampplek"
De meeste lichamen van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne zijn inmiddels van de rampplek weggehaald, maar het gebied ligt nog bezaaid met persoonlijke spullen van de omgekomen passagiers. Wat er met die spullen gaat gebeuren is nog onduidelijk, zegt correspondent David Jan Godfroid.Een deel van de spullen is gisteren naar Torez gebracht en in een treinwagon geladen, maar Godfroid benadrukt dat het maar om een fractie gaat van wat er in het rampgebied ligt. "Als je door het gebied rijdt en door de velden loopt, kom je nog van alles tegen. Koffers, schoenen, alles wat mensen maar meenemen als ze op reis zijn. Het ligt daar maar en iedereen kan er aankomen." Ook liggen er mogelijk nog lichamen van slachtoffers in het gebied. "Het is echt enorm groot, het kan zijn dat ze nog niet overal hebben gezocht." Godfroid vertelt dat de meeste lichamen zijn verzameld door mensen uit de regio en separatisten. Maar ook mijnwerkers die in de regio werken hebben mee gezocht. OnderzoekNederland heeft nu de leiding over het onderzoek in Oekraïne, maar Godfroid merkt er nog weinig van. "Ik heb vandaag in het hele gebied geen onderzoeker aan het werk gezien. Alleen twee Maleisische onderzoekers zijn er even uit een auto gestapt. Ze hebben rondgekeken en zijn daarna weer vertrokken." Hij heeft niet de indruk dat er op dit moment heel hard onderzoek wordt gedaan om de oorzaak van het neerstorten van de Boeing van Malaysia Airlines te achterhalen. En de tijd lijkt wel te dringen. Een woordvoerder van de OVSE zei vandaag tegen de BBC dat er wordt geknoeid met wrakstukken van het vliegtuig."Ik kan niet beoordelen of het is gebeurd, maar het zou me niks verbazen", zegt Godfroid. "Zeker de eerste dagen na de ramp was er helemaal geen international toezicht. Iedereen die er toen belang bij had om iets aan het bewijsmateriaal te veranderen, door stukken weg te halen, te verplaatsten of delen er vanaf te halen, heeft dat kunnen doen."

"Zwarte dozen naar Engeland"
De zwarte dozen van vlucht MH17 zijn in Nederlandse handen. Vanmiddag zijn ze overgedragen aan het Nederlandse hoofd van het internationale onderzoeksteam dat de rampplek onderzoekt. De recorders met vluchtgegevens zullen waarschijnlijk worden overgevlogen naar Groot-Brittannië, waar ze zullen worden onderzocht door Britse experts. Premier Cameron zegt dat hij een Nederlands verzoek hiertoe heeft geaccepteerd. Het onderzoeksteam zelf zei kort daarvoor dat er nog geen definitief besluit is genomen over de bestemming van de boxen. Ze zouden ook kunnen worden onderzocht bij gespecialiseerde bedrijven in bijvoorbeeld Frankrijk of de VS.CharkovIn de loop van de ochtend kwamen de zwarte dozen aan in de Oekraïense stad Charkov. Ze werden meegebracht in de trein waarin ook de stoffelijke resten van de inzittenden van vlucht MH17 zijn vervoerd.Gisteravond werden de zwarte dozen overhandigd aan Maleisische vertegenwoordigers, die ze vervolgens aan het onderzoeksteam gaven.

Cel voor wapendief bij NSS-top
De man die tijdens de Nucleair Security Summit in Den Haag werd gearresteerd met een tas vol vuurwapens is veroordeeld tot 9 maanden cel. Hij had zes vuurwapens gestolen uit een huis in Haren en was er in de trein mee naar Den Haag gereisd. Ook had hij een tas, geld en munitie meegenomen uit het huis. Vanwege de NSS-top werd er extra streng gecontroleerd, waardoor de man op het Centraal Station in Den Haag werd betrapt. Volgens het Openbaar Ministerie had hij geen terroristische plannen met de wapens.ZwartrijdenIn de trein onderweg naar Den Haag kreeg de man een boete voor zwartrijden. Zelf zegt hij dat hij daarna de tas heeft gevonden in een andere coupé, maar de conducteur verklaart dat de man de tas al bij zich had toen hij een boete kreeg. Verder is in de tuin van het huis in Haren een schroevendraaier gevonden met daarop het DNA van de man. Met de schroevendraaier was een raam opengebroken. De rechter rekent hem zwaar aan dat hij de wapens in het openbaar vervoer heeft vervoerd. De hoogte van de straf houdt geen verband met de NSS-top.
 
© 2000-2014 - Startkabel.nl - disclaimer