Headlines

Live: vulkaan IJsland nu echt actief
vrijdag 29 augustus 2014
Code rood bij de Bardarbungavulkaan op IJsland. Bardarbunga staat al langer op springen maar lijkt nu ook echt actief te worden. Er is inmiddels een lichte eruptie waargenomen en er zou lava stromen. Grote aswolken zijn er nog niet uitgestoten.
 

  
 
'Plannen voor biologische wapens op laptop IS'
Op een laptop van terreurbeweging IS zouden plannen zijn gevonden voor de inzet van biologische wapens als de builenpest en handleidingen om bommen te maken.

Supermarkten roepen snoep bij kassa halt toe
Steeds meer supermarkten overwegen het snoep bij de kassa's uit te bannen. Bij de Lidl wordt het snoepgoed bij de belangrijkste kassa vervangen door onder meer snacktomaatjes en rijstwafels.
 

  
 
"Vitens sluit twee waterbronnen"
Drinkwaterbedrijf Vitens stopt met het winnen van bronwater op twee plekken. Volgens dagblad Trouw voldoet het water bij de bronnen in Nijmegen en Zutphen op termijn niet meer aan de norm.De waterwinning in Zutphen stopt in 2016. Daar zitten veel oplosmiddelen in de bodem, door jarenlange industriële activiteiten in het gebied. De bron in Nijmegen gaat volgend jaar al dicht. Ook hier is de bodem verontreinigd door de bedrijven die er ooit stonden.VogelvrijDirectievoorzitter Declerq van Vitens maakt zich zorgen over de veiligheid van drinkwaterbronnen in Nederland. In een interview met de krant zegt ze dat de Nederlandse bodem haast vogelvrij is, nu bedrijven steeds vaker toestemming krijgen om in de bodem te boren voor onderzoek. Bij die boringen wordt vaak gebruik gemaakt van chemicaliën, die in de bodem en het grondwater terechtkomen.Declerq uitte eerder al haar zorgen over de winning van schaliegas. Ze zei toen dat drinkwatervoorraden daardoor onherstelbaar verontreinigd kunnen raken.GrootsteVitens is het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland. Het heeft 5,4 miljoen klanten in het noorden, midden en oosten van het land.

Belg in quarantaine om ebola
Een medewerker van Artsen Zonder Grenzen zit in een Brussels ziekenhuis in quarantaine, omdat hij mogelijk besmet is met het ebolavirus. Dat schrijven de Belgische kranten De Morgen en Het Laatste Nieuws. De Belgische man maakte deel uit van een team dat ebola bestreed. Hij keerde twee weken geleden terug uit een West-Afrikaans land, waar hij ebola-patiënten behandelde. Gisteren werd hij plotseling niet lekker en had hij ook koorts. Omdat hij pas terug is uit een risicogebied, werd hij naar het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis gebracht. Niet zekerHet is niet zeker of de man ook echt besmet is met ebola. Dat wordt nog onderzocht. Als het wel om ebola gaat, is het de eerste besmetting in België.Vorige week bestond de vrees dat een 13-jarige Guinees in een ziekenhuis in Oostende ebola onder de leden had, maar de jongen bleek malaria te hebben. In het westen van Afrika woekert de ebola-epidemie intussen voort. De Wereldgezondheidsorganisatie meldt inmiddels 1552 sterfgevallen door de ziekte en 3069 besmettingen, vooral in Sierra Leone, Guinee en Liberia.

Voorstel: sterrensysteem windpark
De vereniging van omwonenden van windturbines wil een sterrensysteem voor windparken. Dat systeem moet volgens de NLVOW duidelijk maken in hoeverre initiatiefnemers rekening houden met de omgeving. De vereniging heeft in reactie op de gedragscode van de windbranche een eigen code ontwikkeld.Daarin staat dat bewoners die binnen een straal van 750 meter van een windpark wonen een aanbod zouden moeten krijgen van de exploitant, misschien zelfs een voorstel om de woning te kopen. Tussen 750 en de 1250 meter afstand krijgen bewoners de aangetoonde waardedaling van hun huis vergoed. Alle bewoners binnen een straal van 5 kilometer moeten een aanbod krijgen om te participeren in windenergie.Ed NijpelsExploitanten krijgen sterren voor de mate waarin zij aan de eisen in de gedragscode voldoen. De NLVOW biedt de eigen code vandaag aan aan Ed Nijpels, voorzitter van de commissie die toeziet op naleving van de afspraken uit het Energieakkoord. De vereniging van omwonenden onderschrijft de afspraak in het akkoord om de komende jaren op land drie keer zoveel windenergie op wekken.
 
© 2000-2014 - Startkabel.nl - disclaimer