Headlines

Haags raadslid neemt IS-opmerkingen terug
donderdag 18 september 2014
Het Haagse gemeenteraadslid Abdoe Khoulani neemt zijn woorden terug. Hij had in juni complimenten aan IS op zijn Facebookpagina geschreven. Khoulani ziet IS nu als een 'zwartgallige en gewelddadige moordmachine'.

 

  
 
Lichamen vermist ebola-team gevonden
In het West-Afrikaanse Guinee zijn de lichamen gevonden van een ebola-team dat vermist was. Het gaat om acht mensen, onder wie drie lokale journalisten.

Wat is nog aangepast aan de begroting?
De laatste stemmingen zijn geweest; de Algemene Politieke Beschouwingen zijn voorbij. Wat werd er nog aangepast aan de begroting voor volgend jaar?
 

  
 
Weer VN-militairen in Mali gedood
Vijf vredesmilitairen uit Tsjaad zijn in Mali omgekomen toen een explosief hun voertuig raakte. Drie militairen raakten gewond, zegt de VN. Met de aanval komt het aantal doden door aanslagen op leden van de vredesmissie Minusma deze maand op tien.De Tsjadiërs werden gedood tussen de plaatsen Aguelhok en Tessalit in de regio Kidal in het noorden van het land. KoendersDe Minusma-missie staat onder leiding van oud-minister Bert Koenders. Er doen ook een paar honderd Nederlandse militairen aan mee.

NAM stut zes woningen in Winsum
Zes huizen in Winsum worden met steunbalken gestut. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) doet dat omdat de voorgevels van de woningen kunnen instorten bij een zware aardbeving. De bewoners hoeven hun huis niet uit.De NAM besloot vorige week om bij 108 woningen in Winsum een versnelde inspectie uit te voeren. Er was bij één huis een gebrek in de constructie gevonden. Nu blijkt dat deze zes huizen hetzelfde probleem hebben. Jarino-woningenDe woningen die nu versneld worden geïnspecteerd, zijn in de jaren 60 en 70 gebouwd door bouwbedrijf Jarino. Eerder werden in Warffum gebreken ontdekt bij dit soort huizen. Daar moesten dertien woningen tijdelijk worden ontruimd. Ook in Bedum en Ten Boer staan de Jarino-woningen. Die worden binnenkort geïnspecteerd.

Tweede Kamer laat begroting intact
Het kabinet komt nog volgend jaar zomer met de eerste concrete voorstellen voor een belastingherziening. Die toezegging deed premier Rutte tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer en een meerderheid kan zich daar in vinden.Ook op de tweede dag was de toekomst van het belastingstelsel een belangrijk onderwerp. Rutte benadrukte dat ook hij het gevoel van urgentie deelt en dat hij "hoe sneller hoe beter" plannen naar de Kamer stuurt. Maar hij waarschuwde ook dat je bij dit soort grote hervormingen ook moet denken aan de inkomenseffecten.ZorgvuldigheidDe regeringspartijen VVD en PvdA onderschreven de woorden van de premier, al benadrukten ze dat zorgvuldigheid voorop staat. VVD-fractievoorzitter Zijlstra zei dat als het kabinet volgend jaar met de eerste stappen wil komen, wel duidelijk moet zijn hoe het totaal van de plannen eruit ziet. En zijn PvdA-collega Samsom vindt dat er niet "lukraak in inkomensvoorzieningen moet worden gesneden."Een deel van de Kamer vindt de aanpak van het kabinet niet voortvarend genoeg. Een minderheid van CDA, D66, SP, GroenLinks, SGP, Partij voor de Dieren, beide 50Plus-fracties en de groep-Bontes/Van Klaveren drongen erop aan al voor 1 februari volgend jaar met voorstellen te komen, maar dat vindt de premier te snel.OngeschondenRutte kwam vrijwel ongeschonden uit het debat; het kostte hem weinig moeite om de Kamer achter de hoofdlijnen van de begroting te krijgen. Kritiek van met name SP en 50Plus dat veel ouderen de dupe worden van zijn beleid, wees hij van de hand.Huishoudelijke hulpenHet kabinet kwam de Kamer nog wel tegemoet door extra geld toe te zeggen om banen van huishoudelijke hulpen te behouden en er komt anderhalf miljoen euro extra voor de beveiliging van joodse instellingen. De Kamer riep het kabinet verder op er nu alvast over na te denken ook in de toekomst meer geld uit te trekken voor Defensie. Toen de premier daar wat terughoudend op reageerde, zei VVD-fractievoorzitter Zijlstra dat hij geen "claims wil leggen", maar dat de premier op dit punt niet te zuinig moet zijn. De Kamer vroeg het kabinet ook nog om meer geld uit te trekken voor diplomatie.SchaduwTijdens de beschouwingen nam Rutte nadrukkelijk afstand van PVV-leider Wilders. Volgens Rutte is die over de schreef gegaan door gisteren te praten over het "Marokkanenprobleem". De premier had ook kritiek op andere uitlatingen van de PVV-voorman, bijvoorbeeld voor diens pleidooi voor een "anti-sharia-verklaring". Rutte vindt dat Wilders met dit soort uitspraken de samenleving zwakker maakt. Volgens de premier kan Wilders niet in de schaduw staan van veel Marokkanen. MotieDe PVV-leider diende nog een motie van wantrouwen in, omdat het kabinet volgens hem op een schaamteloze manier wel extra geld uittrekt voor asielzoekers en ontwikkelingshulp, maar ouderen in de kou laat staan. De PVV-motie kreeg geen steun van andere partijen. De komende weken behandelt de Kamer de afzonderlijke begrotingen. Dan worden de details besproken.
 
© 2000-2014 - Startkabel.nl - disclaimer