Headlines

VN: IS mogelijk schuldig aan poging genocide
woensdag 22 oktober 2014
De strijd van Islamitische Staat (IS) tegen yezidi's in Irak is mogelijk een poging tot genocide. Dat heeft de adjunct-secretaris-generaal voor de mensenrechten van VN Ivan Simonovic gezegd.

 

  
 
Vlaamse artsen houden wel van een biertje
Vlaamse huisartsen drinken te veel. Een op de drie is zelfs risicodrinker. De meesten durven geen hulp te zoeken voor dit probleem. Dat blijkt uit een enquête onder ruim 600 huisartsen.

Wapendropping VS belandt bij IS
Nederlandse F-16's hebben de afgelopen week 14 missies boven Irak uitgevoerd, een stuk minder dan de week ervoor. In Syrie voerden de Amerikanen weer nieuwe luchtaanvallen uit. De afgelopen dagen hebben ze ook wapens gedropt voor de Koerden in Kobani. Maar een deel van de wapens is mogelijk in handen van IS gevallen.
 

  
 
Canada verhoogt dreigingsniveau
De Canadese regering heeft het dreigingsniveau voor een terreuraanslag verhoogd van 'laag' naar 'gemiddeld'. De dreiging zou komen van terreurgroepen als Islamitische Staat en al-Qaida.Die groepen zijn volgens de regering in staat een aanslag te plegen, zowel in Canada als daarbuiten. Er zou geen sprake zijn van een specifieke dreiging.VergeldingDe verhoging van het dreigingsniveau komt een dag na de dood van een militair van 53. Hij en een collega werden maandag op een parkeerplaats aangereden door een man van 25. De dader werd op zijn vlucht door de politie doodgeschoten. Anonieme functionarissen zeggen dat hij onder invloed stond van radicale moslims. Canada doet mee aan de internationale strijd in Irak en Syrië tegen Islamitische Staat. De beweging heeft aanhangers opgeroepen de bombardementen op IS-doelen te vergelden.

Pentagon onderzoekt wapenclaim IS
Het Amerikaanse ministerie van Defensie onderzoekt de berichten van IS dat de terreurbeweging wapens heeft onderschept die bedoeld waren voor de Koerden in Kobani. Op een video van Islamitische Staat is te zien dat IS-strijders wapens in handen hebben die de Amerikanen hadden afgeworpen voor Koerdische strijders. Het Pentagon bestudeert de beelden; militairen sluiten niet uit dat ze echt zijn. Maandag werden 27 pakketten met wapens en munitie afgeworpen voor de verdediging van de Turks-Syrische grensstad Kobani. De meeste zijn volgens de Amerikanen op de goede plek terechtgekomen.De Koerden hebben het grootste deel van de stad in handen, maar IS blijft een bedreiging, zegt het Pentagon. De strijd laaide gisteren op na twee dagen van relatieve rust. Volgens de Amerikanen hebben de Koerden met ondersteuning van de bombardementen van de door de VS geleide coalitie geen terrein verloren aan IS.

Amerikaanse cameraman ebolavrij
Een Amerikaanse cameraman die besmet was met ebola, mag het ziekenhuis snel verlaten. Het ziekenhuis in Nebraska waar de man wordt verpleegd, zegt dat bij de laatste test het virus was verdwenen. De 33-jarige cameraman Ashoka Mukpo was voor de omroep NBC als freelancer aan het werk in Liberia. Toen hij zich ziek voelde, meldde hij zich bij Artsen zonder Grenzen. Hij werd voor behandeling naar de VS overgevlogen en moest daar in quarantaine. In een verklaring zegt Mukpo dat hij dankbaar is dat hij is hersteld. Hij weet nog steeds niet hoe hij het virus precies heeft opgelopen.
 
© 2000-2014 - Startkabel.nl - disclaimer