Headlines

Timmermans zwijgt in alle toonaarden over nieuwe post
woensdag 3 september 2014

 

  
 
'We verliezen de strijd tegen ebola'

IS: Obama moet boeten met nog een Amerikaanse burger
 

  
 
Timmermans rechterhand Juncker
Minister Timmermans wordt de rechterhand van de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Juncker. Dat melden bronnen aan de NOS. Timmermans zou een belangrijke coördinerende functie gaan bekleden, maar welke portefeuille hij krijgt wordt pas volgende week bekend. Volgens politiek verslaggever Dominique van der Heyde van Nieuwsuur wordt Timmermans zeer waarschijnlijk verantwoordelijk voor het uitvoeren van één van de kernpunten die Juncker heeft opgesteld. Die wil onder meer de Europese Unie efficiënter maken, meer banen creëren en de jeugdwerkloosheid aanpakken. Diverse media meldden dat Timmermans verantwoordelijk zou worden voor het personeelsbeleid van de Europese Commissie, waar de komende jaren waarschijnlijk veel banen worden geschrapt. Maar de PvdA'er sprak dat met klem tegen. Niets zekerVolgende week maakt de nieuwe commissievoorzitter de verdeling van de portefeuilles bekend, tot die tijd is nog niets honderd procent zeker volgens Van der Heyde, omdat er nog veel gesprekken zijn met kandidaten en lidstaten daarbij zullen proberen belangrijke portefeuilles binnen te slepen.In Brussel wordt al volop gespeculeerd over de verdeling. Journalist Peter Spiegel, die voor The Financial Times de Europese politiek in Brussel volgt, zei in Nieuwsuur dat Timmermans wellicht verantwoordelijk wordt voor institutionele zaken. "Dat is van oudsher geen topfunctie, maar wellicht dat dat onder Juncker nu anders is." De Europese Commissie moet de komende jaren het debat aan met de eurosceptische Britten over de toekomst van de samenwerking in Europa. Ook wordt gesproken over decentralisatie waarbij de lidstaten afzonderlijk juist weer meer te zeggen krijgen. Niet wat Nederland wilSpiegel zegt dat Nederland in elk geval niet gekregen heeft wat het wil. Volgens hem was al maanden duidelijk dat Nederland minister van Financiën Dijsselbloem graag op een belangrijke post in de commissie had gezien. Daarna vervloog de hoop dat Timmermans buitenlandchef kon worden; die functie wordt straks bekleed door de Italiaanse minister Mogherini.Dat Timmermans de rechterhand wordt van Juncker zou dan een pleister op de wonden zijn, al hangt dat volgens Spiegel toch vooral af van de portefeuille die voor hem is weggelegd.

NL weer op 8 in concurrentie-index
Nederland blijft staan op de achtste positie op de ranglijst van meest concurrerende economieën van het World Economic Forum. Dat komt doordat het klimaat voor innovatie is verbeterd. Vorig jaar zakte Nederland nog van plaats vijf naar plaats acht.Dat kwam toen onder meer doordat innovatie juist achterbleef. "Waar er afgelopen jaren een nijpend tekort was aan kenniswerkers, zijn er nu beduidend meer technici en ingenieurs beschikbaar", zegt de samensteller van de ranglijst Henk Volberda. Ook vindt hij dat de samenwerking tussen universiteiten en het bedrijfsleven in de verschillende topsectoren sterk is verbeterd.Volberda constateerde in januari nog dat het beleid om innovatie te stimuleren niet goed is. Investeringen in een betere bedrijfscultuur zouden te weinig aandacht krijgen. Andere factoren die bijdragen aan het vasthouden van Nederland van een plek in de top 10 zijn het hoge niveau van het onderwijs en de zeer goede infrastructuur. Daarin staat Nederland in vergelijking met de andere landen uit de index op de derde en vierde plaats.Gezondheid bankenMinder goed voor de concurrentiepositie van de Nederlandse economie zijn de relatief hoge kosten voor het aannemen en ontslaan van personeel. Daarnaast is er door de sterke cao's weinig flexibiliteit in de loonvorming.Verder is het financiële systeem in Nederland nog steeds kwetsbaar. Volgens Henk Volberda is de druk op de gezondheid van de banken de reden dat de kredietverlening aan middelgrote en kleine bedrijven moeizaam op gang komt nu de economie langzaam opkrabbelt.Top 3De top van de ranglijst wordt net als vorig jaar ingenomen door Zwitserland. Singapore staat wederom op plaats twee. Finland zakt een positie naar plaats vier en op drie staan nu de Verenigde Staten.

Bieber verder in de problemen
Popster Justin Bieber is afgelopen weekend in Canada opgepakt nadat hij betrokken was geweest bij een aanrijding. Hij botste in een klein plaatsje in Ontario met zijn auto tegen een busje. Daarna zou er een vechtpartij zijn ontstaan met Bieber in een hoofdrol. De 20-jarige popster wordt beschuldigd van gevaarlijk rijgedrag en mishandeling. Of er nog meer arrestaties zijn verricht, heeft de politie niet gezegd. Bieber is vrijgelaten maar moet zich eind deze maand voor de rechter verantwoorden. Hij zit nog in zijn proeftijd voor een ander vergrijp, waarvoor hij in juli werd veroordeeld: het gooien van eieren naar het huis van een buurman.
 
© 2000-2014 - Startkabel.nl - disclaimer